Pro začátek je důležité si uvědomit, že pokožka okolo očí je v porovnání s pokožkou obličeje mnohem tenčí. Se svojí „tloušťkou“ se přirovnává k cigaretovému papírku.

Víte kolikrát za den průměrně mrkneme? Je to okolo 14 000 mrknutí každý den (!) a když k tomu připočteme kam všude se během dne díváme, je jasné, že oční partie je nejvíce namáhanou a potřebuje zvláštní a doslova delikátní péči.

Proto kombinací těchto dvou faktorů jsou na oblasti okolo očí jako první vidět známky stárnutí – vrásky.

1. Odličování:

Podle mě jsou naše ruce nejšetrnější odličovač samozřejmě ve spojení s vhodným produktem. Avšak většinou se oční okolí čistí pomocí vatového tamponku. Pokud neděláte, rozhodně doporučuju celý tamponek nejprve namočit vlažnou vodou, velmi dobře vymačkat zbytky vody a pak teprve nanést odličovač očí a na několik sekund přiložit na oči. No a až teď začít čistit řasy po směru růstu, tedy směrem kolmo dolů.

Proč tak složitě? Jak už víte, oční okolí má velmi tenkou pokožku a hrubé zacházení s ní způsobuje rychlejší stárnutí, poškození kolagenových vláken, vypadávání řas a také možné alergie.

Pokožka se musí vždy zbavit veškerých nečistot, které jsme za den nasbírali. Proto je nezbytné čištění také v případě, že se nelíčíte.

Nečistoty vyvtvářejí neviditelný film, na němž vše ulpívá na povrchu včetně důležitých látek, které aplikujeme spolu s pleťovými produkty.

Čistá pleť tak mnohem lépe vstřebává všechny důležité aktivní látky, které potřebuje. Čištění pleti je opravdu základem úspěchu ať s pletí řešíte cokoliv.

2. Parfemace:

Produkty na ošetření očního okolí jsou vyráběné BEZ parfemace a s kratším seznamem aktivních látek, přesto velmi koncentrovaných. Tímto se minimalizuje riziko podráždění pokožky a očí. Proto používáním produktů určených přímo na delikátní oblast očí  v kombinaci se správnou aplikací se vám nestane, že by vás krém v štípal a pálil.

3. Složení:

Pleťové krémy, tedy krémy určené na obličej, obsahují složky, které regulují různé typy jako je smíšená, mastná, suchá. Pokožka okolo očí je ale úplně jiná a její potřeby jsou naprosto odlišné,  než na zbytku obličeje. Epidermis má přibližně 0,1 mm a okolo očí se její síla pohybuje do 0,5 mm.

Oční krémy navíc obsahují aktivní látky, které v pleťových nenajdete jako např. kofein. Ten skvěle pomáhá na tmavé kruhy a otoky pod očima, nebo jinými slovy na pytle pod očima. Zlepšuje cirkulaci a v kombinaci se správnou aplikací krému – jemné vklepávání  ještě více zlepší cirkulaci.

Intenzivní mimika očí si vyžaduje velmi aktivní boj s vráskami pomocí účinných aktivních látek. Toto všechno oční krém naprosto splňuje. Proto jsou ceny očních krémů v porovnání s cenou a velikostí pleťových na první pohled předražené. Důvodem je především koncentrovanější obsah aktivních látek.


4. Konzistence, textura:

Oční krémy mají jinou konzistenci – jsou oproti pleťovým mnohem lehčí. Rychleji se vstřebávají a nezpůsobují vám nežádoucí obtisknutí řasenky na spodním víčku. Takže se správně zvoleným očním krémem po nalíčení řasenkou nebudete vypadat jako panda 

Pokud se aplikuje pleťový krém blízko očí, který obsahuje olejové složky jako např. lanolín a další okluzivní složky, mohou se začít objevovat mílie.

Co to jsou mílie?

Objevují se u novorozenců, u kterých samovolně časem zmizí. Mílie vidíme také u starších osob nezávisle na věku a pohlaví. Jsou to malé bílé tečky, které nelze vymáčknout, protože to není akné. Jsou vyplněné keratinem, tedy zrohovatělou kůží. Ta se průběžně odlupuje, ale v případě mílie se hromadí na místě až dosáhne kulatého tvaru na dotek tvrdého „pupínku“. Odstraní se buď napíchnutím jehly a pak následným opatrným vymáčknutím, nebo peelingem ideálně chemickým. Snížit příjem cholesterolu v potravě může mimojiné omezit jejich výskyt.

Další ze způsobů, jak se zbavit mílií je přestat používat pleťový krém, nebo jiný výživný krém až těsně pod oči. Jak jsem již psala, zde je pleť mnohem tenčí a tukové složky nepojme, začne se hromadit odumřelá pokožka a mílie jsou na světě.

5. Aplikace:

Naprosto stačí používat množství krému o velikosti hrášku pro obě oči (!). Víc není potřeba a víc krému pokožka ani nepojme.

Důležité také je kam se oční krém aplikuje. Naprosto správně je to vidět na obrázku k tomuto článku: drobné poklepávání přesně po kosti pod okem a také na tzv. vějířky – vrásky, které jsou vidět při smíchu.

Blíž k oku, tedy na pohyblivé víčko se krém neaplikuje, pouze v případě, že je to uvedené v návodu použití. Nebojte, krém se dostane kam má, protože malé cévky v pokožce pod okem si rovnoměrně roznesou aktivní látky kam potřebují. V případě, že aplikujete oční krém až k řasám, je velmi pravděpodobné, že bude pálit v očích! Protože jak jsem už psala, oční krém je velmi koncentrovaný na aktivní látky a jejich částečné odpařování dráždí oči i když je bez přidané parfemace.

Jemně vkládejte krém do vstřebání. Chovejte se něžně ke svému očnímu okolí, vždyť je tak tenké a snadno zranitelné. Agresivní aplikace a tahání pokožky způsobuje vrásky, to přece nechceme…

žena pije z šálku bílé kávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Scroll to Top